"Packaged in its distinctive blue label, the Brancaia 2017 Il Blu is a blend of mostly Merlot, Sangiovese and a smaller percent of CabernetSauvignon. It offers power, structure and firmness spread out over amedium to full-bodied frame. The wine exhibits a dark and concentratedcolor and opens to rich aromas of dried cherry, blackberry, tilledearth, candied orange and iron ore. Indeed, the wine's friendlycomplexity far exceeds any basic expectations here despite thechallenges of the vintage."
"Blackberries, blueberries and stone on the nose. Some mineral and moss, too. Full-bodied with chewy tannins and a flavorful finish. Plenty ofblue fruit at the end. Give it time to come together. But very pretty."
Brancaia liegt mitten im Herzen der Region Chianti Classico mit den beiden Weingütern Brancaia und Poppi. Gegründet wurde Brancaia 1981 von den Besitzern Brigitte und Bruno Widmer. Inzwischen werden die beiden Domainen von Tochter Barbara Widmer geführt und gehören längst zu den Vorzeigeunternehmen der Toskana. Ihr Top-Wein IL BLU ist unter den Spitzenweinen Italiens nicht mehr wegzudenken und gilt heute bereits als Klassiker.